Германската икономика забавя темпа, а френската го ускорява

Германската икономика забави темпото си повече от очакваното в началото на годината, след като вътрешното търсене се опитва да компенсира спада на търговията, докато Франция се възползва от цикличното възстановяване, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия нарасна с 0,3% през първото тримесечие спрямо растежа от 0,7 на сто през предходните три месеца, заяви Федералното статистическо бюро във Висбаден.

„Германската икономика не се представя така, както се надявахме – потреблението няма желания принос за растежа, а външната среда е слаба“, заяви Андреас Шойерле, икономист в Dekabank във Франкфурт, малко преди представянето на доклада. „Френската икономика се повишава, но все още не работи безпроблемно. Тя просто се представя по-добре от преди“.

Германия, най-голямата икономика в Европа, все още е напът да се представи по-добре от икономиката на еврозоната през следващите две години, тъй като страни като Франция и Италия изостават по пътя на реформите, необходими за поддържане на възстановяването, а проблемите на Гърция натежават върху доверието. Европейската централна банка (ЕЦБ) призова правителствата да използват времето, което тя купува с програмата си за закупуване на облигации за 1,1 трлн. евро, за да осъществят структурни реформи за насърчаване на растежа в дългосрочен план.

За сметка на това френският икономически растеж се ускори през първото тримесечие с по-силен темп от прогнозите на анализаторите, след като по-ниските цени на петрола и слабото евро помогнаха за възстановяването на икономиките в еврозоната. БВП нарасна с 0,6% след стагнацията през предходните три месеца, заяви статистическата служба в Париж. Икономистите прогнозираха ръст от 0,4%, показа проучване на Bloomberg.

Представянето на Франция – най-доброто от почти две години насам, може да отбележи началото на едно по-устойчиво възстановяване след три години на слаб растеж.

„Никой не трябва да бъде твърде щастлив само заради първото тримесечие“, заяви Франсоа Кабу, икономист в Barclays Plc в Лондон. „През второто тримесечие растежът няма да бъде толкова силен и може дори да пропусне целите, но това не означава, че реалното подобряване не се случва. Годишният растеж се очаква да бъде много по-висок от всичко, което сме виждали в последно време, а това е нещо добро“.

На годишна база френската икономика отчита ръст от 0,7%, пояснява статистическата служба.

Икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 0,4 на сто през първото тримесечие след ръста от 0,3% през последните три месеца на 2014 г., показва отделно изследване. Данните ще бъдат оповестени по-късно днес. По-рано се очаква националните статистически служби на Словакия, Холандия, Италия и Португалия да представят данни за страните.

Освен от ниската цена на петрола и слабото евро, икономиката на 19 страни, които ползват еврото, печели и от програмата за закупуване на облигации на Европейската централна банка. ЕЦБ започна да купува правителствени облигации през март като част от програмата си за 1,1 трлн. евро, насочена към съживяване на растежа и борбата с дефлацията.

„Икономическата ситуация и краткосрочните перспективи за еврозоната в момента са по-добри, отколкото бяха в продължение на няколко години“, заяви на 17 април президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Европейската комисия предвижда икономиката на еврозоната да нарасне с 1,5 на сто през тази година и с 1,9% през 2016 г. За Франция прогнозата е за ръст от 1,1 и 1,7 на сто, а за Германия – растеж от 1,7 и съответно 2 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *