Германската икономика има нужда от 200 000 имигранти повече годишно

Редовният приток на чуждестранна работна ръка би трябвало да бъде обвързан с реформи, целящи продължаването на трудовата активност и улесняването на професионалния живот на хората, отглеждащи деца, допълва Бундесбанк.
Германия вече предвижда да увеличи пенсионната възраст до 67 години и полага усилия да привлече все повече имигранти, по-специално квалифицирани работници като инженери, компютърни специалисти и медицински сестри.
Миналата година страната е приела 177 300 имигранти, повечето от Източна и Централна Европа, което е увеличение с 2,6 на сто спрямо 2010 година – най-голямото увеличение от 15 години. В Германия вече има над 10,6 милиона имигранти при население от 81,7 милиона през 2010 година по данни на националния статистически институт Дестатис (Destatis).
Страната е с една от най-ниските степени на раждаемост в света и сред най-високата средна възраст, поради което демографията е като бомба със закъснител и оказва натиск върху потенциала й за растеж и държавните й финанси.
Демографските прогнози са за увеличение на дела на хората на 65 години и над тази възраст от 20 процента в момента до 34 процента през 2060 година.
Бундесбанк отбелязва, че за компенсиране на този демографски спад, но и за поддържане на растежа и икономическото производство са необходими по-висока производителност, инвестиции на високо равнище, иновации и технически прогрес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *