Германската икономика се е разширила с 0,7% през четвъртото тримесечие

Най-голямата икономика в Европа – Германия, е останала далеч отвъд рецесията през последното тримесечие на 2014 г., показаха предварителните данни, предоставени от Федералната статистическа служба (Destatis).

Брутният вътрешен продукт на локомотива на Европа е отчел растеж на тримесечна база от 0,7% в трите месеца, приключващи през декември 2014 г., след минималното покачване от 0,1% през третото тримесечие. Равнището надхвърли значително прогнозите на анализатори за покачване от 0,3 на сто.

Изчислен на годишна и сезонно неизгладена база, измерителят показа увеличение с 1,6%, също надхвърляйки очакванията на анализаторите след скока с 1,2% в предходния месец, предава WBP Online.

„Очаква се икономическият растеж на Германия да се засили постепенно с подкрепата на стабилния трудов пазар и с благоприятните условия за финансиране, залегнали в основата на вътрешното търсене, както и чрез подобряването на външното търсене“, показа последната икономическа прогноза от Европейската комисия (ЕК), представена в началото на февруари.

„Продължителният спад в цените на петрола трябва да има положителен ефект върху растежа, но също така временно ще потисне инфлацията. Корпоративните инвестиции се очаква да се възобновят бавно, а публичните – да нараснат допълнително. Консолидираният бюджет следва да остане на излишък в прогнозния период“, отбеляза ЕК.

Според прогнозата на ЕК германският БВП се очаква да нарасне с 1,5% през 2015 г., и с 2% през 2016 г. Потребителските цени се предвижда да се повишат незначително с 0,1% през 2015 г. и по-силно с 1,6% през 2016 г. Равнището на безработицата пък ще бъде съответно 4,9% и 4,8% за двете години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *