Германските компании губят руския пазар заради санкциите

Немските производители на промишлено оборудване страдат от спада на износа в Русия, предизвикан от санкциите, пише американският вестник „Уол стрийт джърнъл“ (WSJ).

По данни на Съюза на машиностроителите на Германия (VDMA) през първото тримесечие на 2015 година износът на немска техника и оборудване за Руся е спаднал с 28% в сравнение с аналогичния период на миналата година. Според експерта на VDMA Улрих Акерман годишният спад може да стигне 30-те процента.

„Междувременно Китай все повече извлича изгода от разрива на Русия със Запада“, подчертава изданието. Според него немските производители продължават да губят руския пазар, отстъпвайки място на китайските конкуренти. Улрих Акерман смята, че е само въпрос на време Китай да заеме мястото на Германия като най-важният доставчик на машиностроително оборудване за руската промишленост.

Продължаващият спад на търговските отношения с Русия подкопава промишленото производство на най-голямата икономика в Евросъюза, която и без това изпитва трудности, опитвайки се да поддържа високо равнище на фона на слабите корпоративни инвестиции и неустойчивото световно търсене, констатира бизнес вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *