Германските компании намалиха инвестициите в строителния сектор

Един от най-важните показатели за състоянието на икономиката на дадена стана – инвестициите в строителството, е отбелязал спад от 3,5% за второто тримесечие в Германия, информира Bloomberg. По отношение на растежа на БВП на Федералната република през второто тримесечие, също се наблюдава спад в размер на 0,5%, в сравнение с първите три месеца на 2008 година. В графата на отрицателните показатели се нареждат и потребителските разходи, които са се понижили с 0,7% за периода април-юни.
Причините за трудностите, които изпитва най-голямата икономика в ЕС, са характерни и за другите водещи икономики в 27-членният блок. Рекордните цени на горивата и храните през второто тримесечие на 2008 година неминуемо пораждат и висока инфлация, която от своя страна свива потребителското търсене на стоки и услуги. Високите разходи за горива също така ограничават възможността на предприятията да инвестират в обновление на производствените си мощности.
От друга страна отслабването на долара спрямо еврото влияе в негативна посока върху ценовата конкурентноспособност на стоките произвеждани в еврозоната. Това до голяма степен се отразява на експортно ориентираната германска икономика, която отчита спад в износа от 0,2% през второто тримесечие, сравнено с първото. Затрудняването на външната търговия на страната през второто тримесечие се дължи и на икономическата слабост на основните търговски партньори на федералната република на световния пазар.
Изброените по-горе негативни фактори водят след себе си и съкращаването на инвестициите в строителството и влошаване на бизнес климата в страната. На база на това идват и прогнозите на Министерството на икономиката на Германия, че икономическият ръст за 2008 година ще достигне едва 1,7%,а за 2009 година 1,2%. За сравнение този показател за 2007 година е бил 2,5%.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *