Германският бизнес доволен от инвестициите си в България

78% германски инвеститори, вложили парите си у нас през миналата 2013 година, заявяват желание да продължат да инвестират в страната ни. Това позитивно намерение на немския бизнес бе представено пред министър-председателя Пламен Орешарски, който участва в дискусионния форум, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В дискусията се включиха министърът на образованието и науката Анелия Клисарова и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

Германия е ключов наш търговски и стратегически партньор, коментира пред медиите премиерът Орешарски след дискусията. Той отчете това, че немските инвестиции у нас откриват работни места. Пред бизнеса министър-председателят е представил усилията на кабинета да подобри бизнес средата в България.

Много бих се радвал и в следващите години Германия да държи първенството по отношение на инвестициите у нас, каза още Пламен Орешарски. Немските инвестиции, по думите му, дават иновативност и добри мениджърски практики.

Просветният министър Анелия Клисарова на свой ред подчерта, че една от интересните теми, дискутирани днес е тази за професионалното образование и връзката на образованието с пазара на труда.

Дискутиран е немският опит във въвеждането на дуалната система на обучение като ще се възползваме от начина, по който там са прилагани стандартите за добро образование.

Немските инвеститори са настояли от политиците честни и последователни отношения. За миналата година Германия е третият по големина инвеститор в България с обем на инвестициите от 199 милиона евро. Преднина пред федералната република имат Холандия и Люксембург.

През 2013-та търговският обмен между България и Германия е достигнал рекордният обем от 5,3 милиарда евро, което е с 10, 5 % повече от 2012. Износът на България за Германия е бил с половин милиард евро повече от вноса от Германия за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *