Германският износ надхвърли очакванията

Германският износ нарасна повече от очакваното през април, което представлява ясен знак, че най-голямата европейска икономика набира сила, пише Bloomberg.
Износът на Германия, коригиран спрямо броя работни дни и сезонните промени, се покачи с 1,9% в сравнение с март, когато ръстът бе 0,5 на сто според данните на Федерална статистическа служба във Висбаден.Анкетираните от Bloomberg 17 експерти прогнозираха покачване от 0,1%, докато реалното увеличение се оказа най-силното от май 2012 г. насам. Вносът от своя страна е отбелязал ръст от 2,3 на сто през април.
Бизнес доверието в Германия се повиши за първи път от три месеца, след като необичайно дългата зима забави възстановяването на най-голямата икономика на Европа.В същото време производствената активност спадна през април. Очаква се днес Bundesbank, която през миналия месец заяви, че очаква икономиката да набере скорост през текущото тримесечие, да публикува своите нови прогнозни данни.
„Много се говори за факта, че търговията ще осигури положителни импулси в експортно ориентираната германската икономика през второто тримесечие на 2013 г.“, заяви Йенс Крамер, икономист в NordLB в Хановер. „Частното потребление продължава да бъде стабилно, но инвестициите все още са слаби“, добави още той.
 
Германиският търговски излишък се свива до 18,1 млрд. евро в сравнение с 18,80 млрд. евро през месец март. Излишъкът по текущата сметка, който е мярка за цялата търговия на страната, в това число и сектора на услугите, спадна до 17,6 млрд. евро спрямо 20,4 млрд. през предходния месец.
 
Вчера президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че износът е важен двигател на растежа в еврозоната, която се бори да излезе от най-дългата рецесия в своята 14-годишна история. „Икономиката ще се върне към растеж в края на годината“, уверен е централният банкер.
ЕЦБ ревизира своите икономически перспективи след вчерашното запазване на лихвените проценти на рекордно ниското ниво от 0,5%. Очакванията са икономиката на 17-членната еврозона да се свие с 0,6 на сто през тази година преди да нарасне с 1,1% през 2014 г. Прогнозната инфлация за текущата и следващата година е съответно 1,4% и 1,3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *