Германското правителство подкрепи Мюнхен за зимна олимпиада през 2018 г.

Федералното правителство на Германия официално обяви, че одобрява кандидатурата на Мюнхен за домакинство на зимните олимпийски игри през 2018 г. и съответно ще се включи във финансирането на събитието.
Държавата ще поеме една трета от разходите за строежа на спортните съоръжения. Израждането на нови улици и писти ще бъде финансиран „според стандартните изисквания“. Ако се получи дефицит в бюджета на организационния комитет, правителството, баварската провинция и град Мюнхен ще помогнат с по една трета от разходите.
При евентуално провеждане на зимната олимпиада в Мюнхен, ще трябва да се инвестират 777 млн. евро в самия град. Промените в инфраструктурата ще струват около 1.5 млрд. евро. Част от инвестициите ще бъдат поети от частния сектор, като например строителството на хотели.
Към това се прибавя и бюджетът на организационния комитет, за който ще помага и държавата. Предполага се, че още около 1.27 млрд. евро ще се влеят в проекта, като по-голямата част от тази сума ще даде МОК. Останалото би трябвало да дойде от рекламни права, спонсорски програми и продажбата на билети.
„Германското правителството ще продължава да стои твърдо зад тази кандидатура, за да могат както олимпийските, така и параолимпийските игри през 2018 г. да бъдат проведени в Германия. Ако кандидатурата ни бъде успешна ще напишем част от олимпийската история, защото Мюнхен ще бъде първият град, в който се е провела както лятна, така и зимна олимпиада“, сподели вътрешният министър Томас де Мезиер.
Основният опонент на Мюнхен в тази кандидатура е корейският Пьонгчанг. Третият кандидат е френският Анси. МОК ще избере домакина на зимните олимпийски игри през 2018 г. на 6 юли догодина в южноафриканския град Дърбан.

Видяна общо: 19 рейтинг:

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *