Германци вече изпратиха тръбите за “Южен поток”

Немската фирма “Юропайп” прати първия кораб с тръби за строителството на “Южен поток”. Те бяха разтоварени на варненското пристанище.

Морският газопровод “Южен поток” ще се състои от четири паралелни линии по дъното на Черно море. За всяка линия ще са необходими повече от 75 хиляди тръби. Те ще се съхраняват в складови терминали в пристанищата.

Когато започнат строителните работи, тръбите ще бъдат разтоварени на специализирани тръбополагащи кораби. Подводният газопровод през Черно море ще е 931 км. – от черноморското крайбрежие на Русия в района на Анапа, пресичайки изключителната икономическа зона на Турция в Черно море, ще стига до Варна на плажа Паша дере.

Както е известно, бившият строителен министър Десислава Терзиева издаде в последния ден на кабинета “Орешарски” разрешително за строеж на компресорната станция и приемния терминал на “Южен поток”.

В началото на месеца стана ясно, че министерството на земеделието е продало стотици декари земя във варненския квартал Аспарухово на “Южен поток”. Сделката е от 22 юли. Консорциумът, който трябва да строи газопровода, е получил близо 360 дка земя за близо 13,2 млн. лева. В същия ден е поискано и разрешението за строеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *