Германци одобряват бизнес средата в България

Германските фирми ценят ниските данъци у нас, въвеждането на плоския данък и възнамеряват да открият нови работни места в България, става ясно от резултати от допитване на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), цитирани от Българското национално радио (БНР).
ГБИТК представи на 9 май традиционната си годишна анкета сред германските инвеститори относно бизнес средата в България. Допитването е проведено през март, като данните за България ще бъдат обобщени през юни в проучването на бизнес климата в цяла Източна Европа, което традиционно се провежда от Асоциацията на германските индустриално-търговски камари в Берлин.
Макар да са положително настроени спрямо данъчните облекчения, германските инвеститори отчитат един нов и много сериозен проблем, какъвто е липсата на работна ръка в България. Близо 60% от анкетираните фирми възнамеряват да открият нови работни места през тази година.
„Впечатляващ е броят на германските инвеститори, които оценяват бизнес климата в България като много добър. Около 80% от тях очакват оборотът им да се увеличи и през настоящата година“, посочва Митко Василев, управител на ГБИТК.
„Без съмнение добрите резултати се дължат на общото добро състояние на българската икономика. Икономическият ръст е над 6% през миналата година, безработицата спадна под 7 на сто, т. е. макроикономическите показатели са много добри“, казва Василев.
Според него обаче, не така добре на бизнеса се отразява инфлацията. „Ако България не съумее да ограничи инфлацията, няма да изпълним критериите от Маастрихт и това ще забави въвеждането на еврото. Но въпреки това сме приятно изненадани, че германският бизнес дава толкова висока оценка на бизнес климата в България, казва Василев.
Високата оценка за България като привлекателно място за чуждите инвеститори се отразява и в изразеното намерение на близо половината от анкетираните фирми да увеличат инвестициите си в страната.
Германско-българската камара очаква и сериозни нови инвеститори, които да стъпят на нашия пазар. Такъв пример е концернът ЕЦЕ, който планира дългосрочни инвестиции в размер на 600 млн. евро. Това е дружеството, което строи най-големия мол в България, кръстен „Сердика“, на старото име столицата. Техни са и Европа парк също в София и търговски център „Черно море“ във Варна.
„Естествено очакваме и други инвестиции, не само от търговските вериги, а най-вече от средните предприятия от Германия, които са гръбнакът на германската икономика“, казва Василев, цитиран от БНР.
Сериозен, според него, е проблемът с липсата на достатъчно работна сила. В България в момента има съвършено нова ситуация, при която от една страна безработицата намалява, но от друга страна има остра липса както от квалифицирана, така и от неквалифицирана работна ръка. Този проблем е тема на редица разговори с представители на правителството, но също така е важно да се отбележи, че вече има конкретни идеи от страна на германските фирми.
„Смятаме да стартираме пилотен проект и основата е положена. В България има вече изградени съвместни центрове за професионално обучение в Пазарджик, Стара Загора и Плевен, а нови два ще се открият скоро. Нещо повече, вече има германски фирми в България, членове на камарата, които изграждат собствени центрове за обучение и са решени да инвестират в това начинание, за да обучат собствените си кадри. Алтернативата би била внос на работна ръка от чужбина“, подчертава Василев.
С това не се изчерпват проблемите на германските инвеститори в България, чието мнение би могло да се приеме за представително за всички чужди и родни инвеститори.
Анкетата на ГБИТК не отчита никакво подобрение на показателите по отношение на обичайните слабости на средата в България, каквито са корупцията, престъпността, липсващата прозрачност при обществените поръчки, както и недостатъчно добрата инфраструктура. Това са фактори, които германските инвеститори причисляват все още към слабостите на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *