Гиганти подозират, че има нефт и газ край Враца и Варна

Настояват да проучват двата блока. Турция декларира, че иска връзката с България

Големи чужди компании са проявили интерес към проучване и търсене на нефт и газ на сушата у нас.

Това обяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков на конференция в София “Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”, организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Единият блок е на територията на 5 области – започва от Дунав, Монтана, Враца, Ловеч и захапва част от София-област. Той е наречен “Видин-Запад”. Вторият е във Варненска област.

Тъй като има повече от една компания с интерес, до края на годината ще бъде обявен конкурс. Зам.- министърът смята, че през 2016 г. ще бъде избрана фирмата, която ще търси нефт и газ в тези територии.

Турция и България веднага възобновяват преговорите по изграждане на интерконектора между двете страни (ITB). Това обещаха по време на газовата конференция зам.-министър Станков и турският посланик в България Сюлейман Гьокче. “Искрено Турция го иска този интерконектор”, каза турският дипломат.

По-късно Евре Енджур от турската компания “Боташ” заяви, че България може да е врата за пренос на газ от Турция към Централна Европа и да стане малък вариант на “Набуко”. За да се реализира проектът обаче, трябва междуправителствено споразумение.

За вчера бяха планирани преговорите по окончателното инвестиционно решение за газовата връзка Гърция-България, съобщи пък Теодора Георгиева, изпълнителен директор на Ай Си Джи Би, компанията, която трябва да строи газопровода.

Изборът на изпълнител по подводната част на газовата връзка с Румъния ще е ясен в началото на декември, съобщи шефът на “Булгартрансгаз” Георги Гегов, а газопроводът ще е готов в края на 2016 г. Той представи и концепцията за газов хъб на наша територия (виж картата- бел. а) Компресорната станция на румънска територия, през която ще се нагнетява газ към България, ще бъде факт до 3,5 г., каза Петро Вдула от румънската “Трансгаз”.

Денис Хеселинг от Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори заяви, че интерконекторните връзки със съседите ни трябват, за да поевтинее газът в България. Той е с по-високи цени от тези в Европа, защото е от един източник. Конференцията бе открита от вицепремиера Томислав Дончев, а заключителните думи бяха на председателя на енергийната комисия Делян Добрев. “24 часа” е медиен партньор на форума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *