Гигантът Bosch купува базирана в България IT компания

Германският гигант Bosch планира да придобие базираната в германския град Кьолн софтуерна компания ProSyst, която развива развойната си дейност от София. Това става ясно от съобщение на сайта на дружеството.

ProSyst специализира в разработката на софтуер за „интернет на нещата“, който улеснява взаимодействието между свързаните устройства и централна облачна система. Клиенти на компанията са производители на техника, автомобили и компютърни чипове, фирми от областта на телекомуникациите и енергоснабдяването.

„Компанията е развива успешно входен и свързващ софтуер за различни устройства. Считаме това като ключов фактор при обвързване на сгради, превозни средства и всякакви машини“, казва в съобщението Райнер Каленбах, президент на Bosch Software Innovations.

Сделката ще се реализира от дъщерното дружество на немския гигант – Bosh Software Innovations GmbH. Предстои одобрение от антитръстовите органи. Цената на придобиването не се съобщава.

Развойната лаборатория ProSys Labs започва работа през 1998 г. в София. Това е и основната производствена база на немската компания, която има и офиси в Южна Корея и Япония. В България работят около 90 от общо 110-те ѝ служители.

Главен технически директор на компанията от 1998 г. е българинът Димитър Вълчев. Той е магистър по електроника и компютърни науки и доктор по Електрическо инженерство от Технически университет – София, а преди да започне в ProSyst има успешна академична кариера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *