Гласът е по-важен от автобиографията при търсене на работа

Когато търсите работа, е важно да изпипате добре CV-то (автобиографията) си. Да няма правописни грешки, да акцентирате на истински важните неща и т.н. Оказва се обаче, че вашият глас ще ви помогне много повече при намирането на работа.

 

В Чикаго е проведен следният експеримент. На мениджъри, които трябва да назначат нови служители, са представени група кандидати. Когато кандидатите са представили запис с обяснения защо считат, че са подходящи за позицията, те са получавали много по-висока оценка в сравнение със случаите, когато същите доводи са били показани в писмена форма. Любопитно е да се отбележи, че не е отчетена разлика в ефекта между видео и аудио запис, т.е. речта е по-важна от визуалния контакт, информира  infobulgaria.info.

Заключението на учените от Чикаго е, че словото представя много по-добре начина и способността за мислене, отколкото написания текст.

Всъщност в това сме се убеждавали неведнъж, когато сме общували чрез чат или сме споделяли свои мисли в социалните мрежи. Написаният текст невинаги може да предаде иронията, гнева или други нюанси, както живата реч. Затова често използваме емотикони или емоджита, за да бъдем по-ясни в посланията си. Проблемът е, че няма как в автобиография или в мотивационно писмо да слагаме подобни картинки. Освен ако не кандидатстваме за работа като карикатурист, автор на забавни текстове или друга подобна позиция.

Ето защо изследователите препоръчват на служителите от „Човешки ресурси“ да правят повече телефонни интервюта при първоначалното отсяване на кандидатстващите за работа.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *