Гледаме се по GSM за 55 ст. на минута

“Мобилтел” пусна услуги от трето поколение в София

Видеоразговорите по мобилния телефон са възможни от вчера. Срещу 55 ст. на минута ще можем да разговаряме „очи в очи“. Цената е без ДДС. Новата услуга от трето поколение за граждани е на „М-Тел“ и се осъществява само в мрежата на първия ни мобилен оператор. Засега тя е изградена само в София, но през лятото ще работи и в Пловдив, Бургас, Варна и курортите, каза главният изп. директор на компанията Йозеф Винатцер. На първо време видеоразговори ще могат да провеждат само абонатите на оператора с договор, не и тези, които имат предплатени карти.

Апаратите, работещи на 3G, вече могат да се купят у нас. „М-Тел“ предлага промоция на „Сони Ериксон К600i“ на цена от 499 лв. с ДДС. Продават се и два модела на „Нокиа“ – 6680 и N70.

„М-Тел“ пуска услугата точно една година след като взе лиценз от клас А за изграждане на UMTS мрежа. Тя бе тествана още през септември 2005 г. С нея може да се ползват и други услуги – бърз достъп до интернет и мобилна телевизия. За бързо „сваляне“ на данни от световната мрежа „Мобилтел“ ще предложи на клиентите си и новата технология HSDPA, базирана на UMTS. Тя позволява „дърпане“ на файлове със скорост до 1,8 мегабита в секунда. Българският мобилен оператор е петият в света и вторият в Европа, който ще предлага HSDPA, каза Винатцер. HSDPA ще позволи българските потребители да свалят със скорост до 14,4 мегабита в секунда. У нас все още не се предлагат апарати, с които да се ползват услугите на HSDPA. Те ще се появят до средата на годината.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *