Гледачев: Нашето образование оре, сее, но не жъне

Богат човек щастлив няма. Парите са средство, но не могат да ни купят щастие. Промяната на 10 ноември 1989 г. ни свари неподготвени за забогатяването. Познавам много хора, които тогава въртяха милиони, а сега се издържат като таксиметрови шофьори. Печелеха пари, накупиха си луксозни автомобили, скъпи къщи, живееха нашироко и после се сгромолясаха. Това каза авторът на “Марица” Светозар Гледачев по време на премиерата на първата си книга “Добър ден, нещастнико!” в препълнената книжарница “Хермес Централ” в Пловдив. В сборника Гледачев е събрал анализи, публикувани във в. “Марица”.

Харесах Гледачев от страниците на любимия пловдивски вестник. Събирах статиите му в папка. После се запознахме и го убедих да издам негова книга, разказа в началото на срещата собственикът на ИК “Хермес” Стойо Вартоломеев.

Финансовият анализатор в продължение на час отговаряше на въпроси, разказваше истории и вадеше цифри в защита на тезата си, че няма причина да сме сред най-нещастните нации в света, защото нито сме толкова бедни, нито толкова изостанали.

Той препоръча на публиката и читателите да инвестират в образование, каквато е тенденцията в Европа.

Нашето образование оре, сее, но не жъне. Броят на учениците, които завършват средно образование, е по-малък от този на приетите в университети. На нас не ни трябват милиони висшисти, а да отгледаме и обучим един Бил Гейтс. Затова е важно да бъдат променени критериите, заяви икономистът.

Гледачев не пропусна и някои от актуалните теми, които вълнуват обществото като цената на тока например. Токът ще поскъпне. Съветвам ви през летните месеци да инвестирате в изолация, качествена дограма и енергоспестяващи уреди, обяви Гледачев. След края на срещата финансистът дълго даваше автографи на почитателите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *