Глобализацията не се харесва на Боинг

Откога „глобализацията“ се смята за лоша дума в САЩ? За поддръжниците на Боинг, в момента тя е точно такава, особено след като американската компания изгуби апетитна поръчка от щатското правителство за доставка на нови самолети цистерни.
Летателните машини са нужни на военно въздушните сили, които ползват остаряла техника. Сделката беше спечелена от международен консорциум начело с европейския гигант ЕАДС и по-малката американска компания Northrop Grumman.
Загубата на Боинг е прецедент в историята на обществените поръчки в САЩ, а новината доведе до негативна реакция на обществото. Американските профсъюзи от Сиатъл до Вашингтон протестираха срещу решението на Конгреса да предостави поръчката на чужда компания, което ще доведе до закриването на стотици американски работни места, коментират от Businessweek.
„Когато Боинг изгуби наддаването, цялото общество „настръхна“, но в годините, когато правителството традиционно присъждаше поръчките на компанията никой не обелваше дума“, коментират анализаторите.
Да не говорим, че 70% от частите за новия флагман на компанията 787 Dreamliner и 60% за останалите модели идват от чужбина. Дори голяма част от техниката нужна за бойните самолети на фирмата се произвеждат от подизпълнители в други страни. Фюзелажа и опашката на самолетите-цистерни, които Боинг искаше да продаде на американските ВВС, също се произвеждат извън САЩ.
Тази сложна система на „аутсорсинг“ е жизнено важна за конкурентоспособността на американските компании. За съжаление, тя може да докара сериозно главоболие на производителите. Забавянето на пусковия срок на новия Dreamliner е имено следствие на неуредици при подизпълнителите от италианската компания Alenia Aeronautica и американската Vought Aircraft Industries.
Да се съберат всички нужни части на самолета 787 се оказва доста по-трудна задача, отколкото първоначално е смятано. Аусторсингът, който е трябвало да работи в полза на големите американски компании, сега изведнъж се обръща срещу тях. По първоначална информация, Боинг трябваше да достави 109 самолета Dreamliner на клиентите си през 2009 г., но сега бройката може да падне до 55 самолета.
В крайна сметка обаче, военното министерство няма да преразглежда сделката оценявана на $40 млрд. за новите самолети-цистерни. Анализатори коментират, че предоставяйки огромната поръчка на чужда компания, американското правителство иска да демонстрира загрижеността си за свободната конкуренция и открит пазар. Демократите се обявиха за преразглеждане на контракта, докато републиканците са решение да отстояват принципите на свободната конкуренцията дори с цената на загубени работни места в условия на започваща икономическа рецесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *