Световната икономика е заплашена от слънчев удар

До 2030 г. световната икономика ще загуби повече от $ 2 трилиона годишно, поради загуба на производителност заради глобалното затопляне, свързано с изменението на климата. Това се дължи на факта, че някои видове работа ще бъдат невъзможни за вършене поради твърде високата температура на въздуха. Това са изводите от доклада на Международния здравен фонд, което е публикуван в Asia-Pacific Journal of Public Health и представен на форум в Куала Лампур, организиран от ООН.

Екстремната жега ще се отрази главно на работа, свързана с много ръчен труд в селското стопанство и преработващата промишленост. „В жегатане може да се работи със същата интензивност, както при нормална температура, – обяснява проф. Шелстрем. И постепенно в трудоемките отрасли ще забави темпото на работа и времето за почивка ще расте.

„Тъй като тежкият ръчен труд се използва предимно в по-слабо развитите страни, те ще станат още по-бедни заради намаляването напроизводителността. А развитите страни ще трябва да увеличатразходите за електроенергия заради по-широкото използване на климатици и вентилатори.

Според проучването, от повишаващите се температури ще пострада икономиката на 43 страни по света и особено в Африка и Югоизточна Азия, където и сега заради високите температури работното време намалява с 15-20%. Според оценки през 2030 г. само заради жегата БВП на Гана и Нигерия ще бъде намален с повече от 6%, Малайзия, Тайланд, Филипините и Индонезия – също с 6%, на Виетнам и Камбоджа с по-малко от 6%. Годишната загуба за Индия, както и за Китай, може да достигне $450 милиарда долара.

Проучването също така оценява възможните щети, които ще причинят на икономиките на различните страни, различни ефекти от глобалното затопляне (рязко застудяване, наводнения, свлачища, суша, горски пожари и др.). Както се отбелязва в изследването, понижението на производителността на труда в Русия, Норвегия и Швеция, може да се дължи на понижаването на зимните температури, на фона на глобалното затопляне.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *