Глобалната рецесия удари стартиращите фирми

Стартиращите фирми в 20-те най-богати страни са намалели с 10% през миналата година, съобщава най-новото издание на годишния доклад Global Entrepreneurship Monitor, който изследва новостартиралите фирми, предаде BBC. Проучването се базира на данни от 54 страни и повече от 18 000 интервюта.

Най – големият спад е в САЩ – близо 24%, във Великобритания той е 6%. В Обединените арабски емирства се забелязва голям бум на нови фирми – 38%.

Финансовата подкрепа за новите фирми е намаляла от $ 400 млрд. до $350 млрд.

Ясно е, че забавянето е довело до промяна в средата на предприемачите, като инвеститорите задържат финансирането, а и потребители купуват по-малко, казва Кристие Сиерайт, изпълнителен директор на GEM.

Необходимо е предприемачите да се чувстват комфортно и да се покажат отново, тъй като те са истинските двигатели за създаване на нови работни места, твърди той.

Една от препоръките на доклада е, че всяка страна трябва да разработи своя формула за насърчаване на стартиращи фирми.

При сравняване на резултатите от преди рецесията (2006-2007) и минало годишните (2008-2009), в САЩ започналите нов бизнес физическите лица са с 24% по-малко, в Дания-17%, 12% в Испания и Белгия, 9% в Германия и Норвегия, 7% в Италия и 6% в Обединеното кралство. Без промяна остават страни като Франция, Исландия, Япония, Холандия и Словения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *