Глобалните последици от банковата криза в САЩ са ужасяващи – Рей Далио

Далио: Федералният резерв е отговорен за срива на Silicon Valley Bank

Мениджърът на хедж фонда Bridgewater Associates, Реймънд Далио, смята, че Федералният резерв е отговорен за много по-голям проблем, чийто симптом е сривът на Silicon Valley Bank.

Лихвените проценти се повишиха до исторически нива през изминалата година, което доведе до обезценяване на облигациите, които преди няколко години бяха продадени на банки, компании и други държави. В резултат на това цените на облигациите намаляха значително, а цените на по-новите облигации с по-висока доходност се повишиха.

Затегнатата парична политика на Федералния резерв създаде катастрофална среда за САЩ, като накара други държави и купувачи да се отдръпнат от американските облигации точно когато правителството се нуждае от повече пари, за да финансира държавния си дефицит.

Според Далио това явление се случва в световен мащаб, засягайки банки, застрахователни компании и други институции. Той посочи, че същото се случва в Европа и с японските компании, които са купили доларови облигации.

Въпреки че пускането на облигациите на пазара би довело до бедствие, Далио смята, че купувачите вече не са заинтересовани да ги купуват, което създава по-малко търсене на дълга, който правителството трябва да продаде, за да плати дефицита.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *