Глобалният екологичен фонд дава 790 хил. долара за малки проекти у нас

Програмата за малки проекти (ПМП) на Глобалния екологичен фонд (ГЕФ) в България ще финансира проекти в сферата на изменението на климата за 790 200 долара, съобщиха от организацията.
„Тази сума е над 80% от общия бюджет за финансовия период юли 2009 – юни 2010 година”, обясни Велеслава Абаджиева, национален координатор на програмата в България.
Изменението на климата е една от петте приоритетни сфери на действие на програмата, по която се финансират проекти в страната. Останалите четири са опазване на биоразнообразието, на международните води, борба с деградацията на почвата и опустиняването и ограничаване на разпространението на устойчиви органични замърсители (УОЗ).
„Акцентът тази година съвпада със световната политика и кампании за намаляване на човешкото въздействие върху изменението на климата и стремеж за използване на по-малко енергия в ежедневието”, коментира още Велеслава Абаджиева.
Приносът на програмата за намаляване на изменението на климата в България до момента се изразява в изграждане на 11 обекти с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с инсталирана мощност 58 кW; приложени 21 технологии в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ; определяне на потенциала за енергия от вятъра, отчитайки изискванията за опазване на птиците в Бургас; въвеждане на софтуер за интегриране на енергийната ефективност и ВЕИ в архитектурата и строителството.
Повечето проекти, финансирани от ПМП имат демонстрационен характер.
Общият брой на подкрепените проекти в България до момента е 65 за над 3 млн. лева в петте сфери на действие. 28 от проектите са в областта на туризма, 24 в областта на земеделието, останалите са в областта на енергийната ефективност, устойчиви продукти, политики, УОЗ и други.
Максималната стойност на един проект е 50 хил. долара. Изисква се и съфинансиране от кандидата.
В началото на юни стартира проект „Популяризиране на добрите практики в сферите на ПМП на ГЕФ в България”, който има за цел да осигури по-голяма публичност на постигнатите резултати и въздействия по проектите, финансирани по програмата.
Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд работи в 105 страни в света. В България е от 2005 г. Управлява се от ПРООН.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *