Глобалният пазар на акции може да претърпи нов срив през октомври

Глобалният пазар на акции може да претърпи нов срив през октомври, тъй като до тогава ще бъде ясно дали икономическото възстановяване, на което разчитат мнозина, ще се случи или не. Тогава вариантът с нови икономически стимули едва ли ще бъде състоятелен, което може да накара мнозина да преминат в откриване на къси позиции за собствена сметка.
Такова е мнението на инвеститорът Енцио фон Пфайл, изпълнителен директор на EconomicClock.com, цитиран от CNBC.
“Икономическите условия ще се влошат и положителните сигнали бързо ще преминат в черни краски, като кулминацията ще бъде вероятно срив през октомври“, смята Пфайл. „Хората най-накрая ще приемат, че безработицата ще продължи да се повишава и производителността да спада“, добавя той.
Други анализатори обаче са на противоположното мнение, заявявайки, че подобни предупреждения са прекомерно песимистични. Такова е виждането на Анко Белдснайдер, старши портфолио мениджър в MainFirst Bank.
“Срив – смятам, че в краткосрочен план това е доста трудно да се случи, тъй като основният проблем за това е, че много от инвеститорите все още са извън пазара и са в доста дефанзивна позиция“, обяснява специалистът.
„Ключовият въпрос е следният: Кой би трябвало да разпродаде, за да има срив, къде би трябвало да е основното разочарование?“, смята Белдснайдер.
Освен високата безработица Пфайл посочва като проблем пред икономиката прекомерното ниво на стокови запаси, както и три други въпроса. На първо място е успехът на правителствата със стимулационните планове, следват опасенията на големите инвеститори и сезонните колебания през есента.
„Това, което ще стане ясно тогава (през октомври) е, че т.нар. глобално възстановяване няма да се случи. Правителствата използваха своита средства и вече няма с какво да стимулират икономиката“, обяснява още Пфайл.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *