Глоба до 30 000 лв. заплашва небрежни собственици на ценни сгради

Близо 50 млн. лв. несъбрани вземания е натрупала хазната заради неплатени от общините финансови корекции по европейските фондове за миналия програмен период.

Част от тези суми се оспорват по съдебен ред, други са предадени на НАП за принудително събиране. На този фон расте политическият натиск санкциите на общините да бъдат платени от държавния бюджет за сметка на парите на всички данъкоплатци. За прилагане на такова решение вече открито се обявява ДПС.

Според предоставена на „Сега“ справка от екипа на вицепремиера Томислав Дончев по 7-те оперативни програми и програмата за развитие на рибарството несъбраните към момента вземания след наложени финансови корекции са 29.8 млн. лв. В съда се оспорват санкции, на обща стойност 9.1 млн. лв., над 20 млн. лв. са предадени на НАП за принудително събиране. Подобна е картината и при програмата за развитие на селските райони. Несъбраните вземания от общини заради наложени финансови корекции по нея към момента възлизат на 19.4 млн. лв. Няма предоставени данни при кои общини проблемът е най-сериозен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *