Глоба от 345 хил. лв. за картел на пазара на съоръжения за воден отдих

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 200 хил. лв. на „НОЛА 7” ЕООД, гр. София, 80 хил. лв. на СД „ЛЮТО – Георгиев и сие”, гр. София, 60 хил. лв. на ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров”, гр. София и 5хил. лв. на сдружение „Национална асоциация СПА и уелнес центрове”, гр. София заради забранено споразумение на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за воден отдих.
Общата наложена глоба възлиза на 345 хил. лв.
Производството е образувано по молба на „Спа Дизайн” ООД, гр. Бургас, което проектира, изгражда, оборудва и облицова СПА центрове.
„НОЛА 7” ЕООД, ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров” и СД „ЛЮТО-Георгиев и сие” са конкуренти на молителя на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за воден отдих, посочват от комисията.
Проучването на КЗК е установило, че предприятията са провеждали серия от срещи под формата на заседания на УС на сдружението, в което членуват. В периода февруари 2002 г. – юни 2008 г. фирмите са извършвали антиконкурентно съгласуване на стопанското си поведение под различни форми. Създали са и са прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество чрез система от етични правила, вземали са решения за съгласувано определяне на цени и търговски условия, създавали са условия за разпределяне на пазари чрез бойкотиране на клиенти и манипулиране на търгове.
В допълнение участниците в картела са предоставили възможност на сдружението да упражнява контрол по изпълнението на тези антиконкурентни решения и уговорки, вкл. и чрез събиране и обмен на „чувствителна информация” относно предприятия – длъжници, некоректни платци и др., уточняват от регулаторния орган.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *