Глобиха БТК с 250 хил. лв. за злоупотреба с господстващо положение

Компанията е наказана, принуждава потребителите на ADSL достъп до интернет да бъдат абонати и на телефонните й услуги

21.11.2007

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 250 000 лв., на БТК АД, тъй като компанията принуждава потребителите на ADSL достъп да бъдат абонати и на телефонните й услуги.

Постановено е прекратяване на извършваното нарушение по чл. 18, т. 4 от Закона за защита на конкуренцията. Производството е образувано по самосезиране, обясняват от КЗК.

Към момента БТК притежава господстващо положение на пазара на предоставяне на услугата „ADSL достъп до интернет“, преценяват от комисията.

КЗК е установила, че дружеството принуждава потребителите на ADSL достъп да бъдат абонати и на телефонните услуги, които предлага. По този начин БТК поставя в пряка зависимост сключването на договора за ADSL услуга с договор за ползване на фиксирана гласова телефонна услуга.

Проучването на КЗК е показало, че не съществуват технически или технологични причини за обвързването на двата вида услуги, така че поведението на компанията ограничава избора на потребителите, затвърждава позициите й на разглеждания пазар и уврежда интересите на конкурентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *