Глобиха Ирена Кръстева за дъмпинг

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 27 150 лв. издателя на в. „Експрес“ – „Експрес БГ“ ЕАД, за нелоялно привличане на клиенти.

Сумата е процент от оборота на дружеството за 2009 г. Глобата бе наложена след жалба на „168 часа“ ЕООД.

Оттам се оплакаха, че коричните цени на вестниците „Телеграф“ и „Експрес“ (сега спортен вестник „Засада“), издавани от “Телеграф” ЕООД и „Експрес БГ” ЕАД, собственост на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, са прекалено ниски и не покриват производствените разходи. Законът забранява нелоялното привличане на клиенти чрез продажба на значителни количества стоки за продължително време на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им.

Вестник „Експрес“ се е продавал на цени под себестойност, надвишаваща 3 пъти приходите от продажбата му през целия период от 2007 до 2009 г., обясниха от комисията след проверката.

Ниските цени били поддържани 3 години въпреки лошите финансови резултати. Това, според КЗК, доказва „целенасочена политика“. „В случай, че продажните цени в определен период превишават разходите поради погрешна управленска преценка или обстоятелства, цените, съответно разходите, биха били коригирани навреме, а не системно поддържани през целия период на издаване на вестника“, казаха от КЗК.

При определяне размера на санкцията на издателя на в. „Експрес“, комисията е взела под внимание като смекчаващото вината обстоятелство, че от януари 2010 г. нарушението е преустановено.

По отношение на в. „Телеграф,“ счетоводната експертиза установила, че единствено през август-декември 2007 г. е продаван на цени, по-ниски от разходите за производството му, а след това и досега се продава на по-високи цени.
Според комисията, „доколкото ежедневниците са бързооборотен и евтин продукт и търсенето им се влияе и от неценови фактори, период от 5 месеца не е достатъчен да пренасочи вниманието на потребителите“. Доказателство за това било, че продажбите на „Телеграф“ нарастват след поскъпването му.
Тиражът на „Телеграф“ бе близо десет пъти по-висок от този на бившия вестник „Експрес“, затова и себестойността там е ниска.

Казусът с дъмпинговите цени сблъска издателите на най-тиражните вестници на пазара.“168 часа“ е собственост на „ВАЦ – медийна група България – холдинг“ и издава „24 часа“, а „Телеграф“ и „Експрес БГ“ са от портфолиото фирми на „Нова българска медийна група“ на Ирена Кръстева, която е майка на депутата от ДПС ДелянПеевски.

През 1999 г. Комисията направи опит да санкционира самия ВАЦ за непозволена концентрация и за съгласувана реклама.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *