Глобяват с процент от оборота за укриване на приходи

С процент от оборота ще бъдат глобявани фирмите за неподаден финансов отчет. Идеята за мярката бе обявена вчера от вицепремиера Даниела Бобева.

„В момента санкцията е 3000 лв. и някои фирми си позволяват лукса да не се отчитат пред статистиката и данъчните”, припомни тя. „Затова смятаме глобата да бъде в зависимост от големината на фирмата”, добави Бобева, цитирана от „Монитор”.

Вицепремиерът представи пред медиите отчета за работата си от началото на мандата. Бобева се похвали със запазването на фискалната стабилност на страната, както и с очаквания за тази година икономически ръст от 0,6 на сто. Средно за ЕС се очаква той да бъде нулев, като 10 от 27 страни членки отчитат отрицателен ръст. От кабинета очакват за 2013 г. износът да отчете ръст от 7,7%.

„Друга позитивна тенденция е спадът на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа”, каза още вицепремиерът и отчете намаляване на макроикономическите дисбаланси на страната. По думите й има бавно, но сигурно намаляване на външния дълг на частния сектор и за последното тримесечие 2013 г. той се очаква да бъде 81,3% от БВП срещу 83,3% за същия период на миналата година.

Според вицепремиера от началото на годината основните рискове за икономиката са свързани с бавното възстановяване на еврозоната, както и войната в Сирия, създала негативна външна среда в района на Югоизточна Европа. „Сред вътрешните отрицателни фактори се открояват политическите протести през зимата, но това не засегна финансовата ни стабилност

и се надяваме в края на годината бюджетният дефицит да бъде най-много 2%, като по този показател сме пред 14 други страни от ЕС”, каза още Бобева.

Тя се съгласи с оценката на рейтинговата агенция Standard&Poor's, според която един сред основните рисковете за икономиката на България са евентуалните предсрочни избори, намаляващите преки чужди инвестиции и слабото вътрешно потребление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *