Гневът на Европа относно високата цена на петрола расте главоломно

Европейските политически лидери не успяват да се справят с нарастващия гняв от летящите нагоре цени на петрола и горивата, съобщава AFP. Като резултат от ненормалните цени шофьори и рибари в няколко държави започнаха протести, а в следващите няколко дни се очакват нови вълнения и стачки.
Флагманът на протестите в момента е Франция – хиляди рибари блокираха депото за доставки на петрол в пристанището на Марсилия и се наложи френската полиция да се намесва, за да се възобновят доставките. Но блокадите на редица пристанища и на фериботите през Ламанша все още продължават и не е ясно кога ситуацията ще се нормализира. Френските рибари са подкрепяни и от испански флотилии, а през следващата седмица се очакват протести на рибари в Италия, Гърция и Португалия.
Във Великобритания стотици вбесени шофьори на камиони преминаха през центъра на Лондон, надувайки клаксоните на тировете си и връчиха петиция на правителството, в която настояват за сваляне на данъците върху горивата. Подобен протест беше организиран и в Кардиф. Побеснелите шофьори накараха мнозина депутати от управляващата Лейбъристка партия да окажат натиск върху премиера Гордън Браун да изостави плановете си за повишаване на таксата за ползване на магистралите в Обединеното кралство.
Френският президент Никола Саркози вече предложи да бъде намален ДДС върху петрола, но засега от ЕК не са съгласни. Саркози обеща помощ от 310 млн. евро за френските рибари, които са засегнати от оскъпяването на горивата, но мнозина не са доволни и продължават с протестите. Предложението на Никола Саркози дойде едва три седмици след старта на масовите протести.
От своя страна европейските министри на селското стопанство поискаха директна намеса на ЕС в помощ на рибарите. Инициативата беше подета от френския министър на земеделието Мишел Барние, който беше подкрепен от испанския си колега Елена Еспиноса Мангана. А португалският министър на икономиката Мануел Пиньо поиска среща и уточняване на спешни мерки в краткосрочен и дългосрочен план за намаляване на цената на петрола.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *