Гогов предлага договор за газ с един доставчик

България да има договор за доставка на газ от Русия с един доставчик, а не както досега с три, предлага членът на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Димитър Гогов. Той се надява холдинга да получи възможност да участва в развитието на газоразпределителната мрежа в страната, заедно с Овергаз Инк.

Булгаргаз ще е на загуба за 2008 година в размер на около 80 млн. лв. Дружеството ще изпрати писма до 3- те фирми доставчици, с искане за компенсации за недоставените количества газ през януари.

Проговорите за новия договор за доставка на газ от Русия ще се водят при посещението на делегацията, водена от президента Георги Първанов, в Москва. За договор с един доставчик настоява Димитър Гогов.

„По наше мнение и наше желание това е най-близко свързаната до „Газпром” експортна компания, в случая за нас това е „Газпромекспорт”. Второ, това е срокът на договора, като ние желаем той отново да е дългосрочен, за същото време, за което са и действащите договори – да кажем 10 години, може и повече. Тритият опорен момент това е сигурността, сигурността от наша страна за това, че ние ще закупуваме газа и ще го плащаме навреме и сигурност от страна на доставчика, че няма да има прекъсваемост на доставките на природен газ”, обясни шефът на „Булгаргаз”.

Гогов изрази надежда руската страна да се съгласи Българският енергиен холдинг да участва и в развитието на газоразпределителната мрежа в България, заедно с „Овергаз Инк”. Лицензии не са издадени от ДКЕВР за 30 процента от територията на страната. Защо да лишаваме и тези потребители от природен газ, попита Гогов.

До часове „Булгаргаз” ще изпрати писма до трите фирми доставчици за неизпълнението на договорите за доставка на природен газ през януари. При заявка от 260-270 млн. куб. м газ са доставени 157 млн. куб. м, заяви Димитър Гогов. Ще бъдат потърсени правата за бъдеща доставка при по-благоприятни условия и компенсации за пропуснати ползи. Като най-голям доставчик най-голямо е неизпълнението от страна на „Овергаз”.

„Булгаргаз” ще завърши 2008 година с негативен резултат от 80 млн. лв., каза още изпълнителният директор на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *