Годишен ръст на сделките с имоти у нас от 12% отчита експерт

От началото на годината досега броят на сделките с имоти се е увеличил с 12 на сто на годишна база, коментира в интервю за БТА Орлин Владиков, бивш председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

Съживяването на пазара и ръста на сделките се обяснява с дългата летаргия на пазара и осъзнаването на хората, че не могат да отлагат определени сделки и да чакат драстични промени в цените, коментира Владиков.

Другата причина, според него, са ниските лихви по депозитите.

Активизирането на пазара е довело и до ръст на цените. От началото на годината увеличението достига 5-10%, отчита експертът.

Все още не може да се говори, че появилият се напоследък интерес към покупка на зелено на жилища е трайно установена практика, смята Владиков. Той съветва при подобна инвестиция да не забравяме негативния опит отпреди години.

„Интересът към покупките на зелено се дължат на факта, че дълги години инвестиционният климат в страната беше в застой, което доведе до намаляване на пазара на готови жилищни имоти, поради което драстично нарасна търсенето на нови и непостроени апартаменти в големите градове“, посочи той.

Ако решим самостоятелно за правим подобна сделка, е необходимо предварително проучване на фирмата изпълнител на строителния обект, за това какъв опит има, дали е регистрирана в Камарата на строителите в България, в Агенцията по вписванията, дали има офис и не на последно място – да се информираме за финансово-счетоводното й състояние.

„Съветвам хората няколко пъти да посещават обекта, за да придобият впечатления от организацията на строителните дейности, да се проверят строителните книжа“, коментира експертът.

„Добре е да се опитаме да установим контакт с изпълнителите. Не на последно място е важно да направим проучване на пазара, за да се види каква е цената на подобни имоти в изпълнение“, допълва той.

В планинските и морските курорти – на трета, четвърта и пета линия, поради редица причини през последните месеци се оферират имоти за 10 – 15 хил. евро. Това се обяснява с желанието на инвеститорите да се освободят от съпътстващите тежести, а и с презастрояването на курортите.

„За ръстове при продажбите на ваканционни имоти можем да говорим само за луксозни имоти, на уникални места на първа линия на морето или близо до пистите“, коментира експертът.Масовите ваканционни имоти не се радват на този резултат.

Несигурният живот в малките села във вътрешността на страната доведе до това къщи с декар двор на някои места вече да може да се купят и за 5 – 6 хиляди лева, каза Владиков.

По принцип, след отлива на интереса на чужденци към покупка на такива имоти, сега цените им са се стабилизирали на нивата отпреди четири – пет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *