Годишната инфлация в Русия надхвърли 15 процента

За по-малко от месец и половина, от началото на годината досега потребителските цени в Русия са нараснали с 4,8%, съобщава Росстат. Така бързо те не са се увеличавали от 1999 г. насам. За сравнение: в „докризисната” 2013 г., за да се стигне до днешните нива на инфлация, са били необходими девет месеца и в края на септември 2013 г. тя е била едва 4,63%.

От до 9 февруари тази година потребителските цени в русия са нараснали с 0,6%, а за первые девет дни на месеца – с 0,9%. Като се има предвид, че към 10 февруари 2014 г. увеличението е било едва с 0,3%, това означава, че годишната инфлация в Русия превишава 15 на сто.

Тези показатели са извън предвиденото от Министерството на икономическото развитие, според чиито разчети цените през годината ще се вдигнат с не повече от 12 %.

Вчера министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев заяви, че пикът на инфлацията в Русия през 2015 г. се очаква през март и април и ще варира от 15до 17%. В същото време дългосрочната прогноза на икономическото министерство е цените да започнат да падат така че годишната инфлация да се ограничи до 12 на сто.

Експертите обаче никак не вярват в подобен сценарий. „За да се върне инфлацията на 12% е необходимо значително удържане на ръста на цените в оставащите месеци, а понижението на основната лихва изобщо не помага на този процес. Очаквам по-скоро пикова инфлация през май – около 20%”, прогнозира пред РБК доцентът по финанси Олег Шибанов.
Междувременно министърът на финансите на Русия Антон Силуанов предлага с цел да не се ограичава инфлационният натиск, да се пропусне поредната индексация на социалните плащания и заплатите на държавните служители.

„В сегашните условия може да се пропусне индексацията на заплатите както на държавните служители, така и на други категории граждани, както и социалните плащания, за да се облекчи текущият бюджет и макрорамката през следващите години. Да не се стимулира потреблението е отделен въпрос – в това число и на импортните стоки”, обясни министърът.
По-рано Централната банка, обяснявайки своето решение за намаление на основната лихва от 17 на 15%, заяви, че инфлационният натиск ще овладее намалението на икономическата активност. „Намалението на реалната работна заплата и забавения ръст в кредитирането обуславят намалението и на потребителската активност. Забавеният ръст на потребителските цени ще спомогне за по-ниското съвкупно търсене при запазване на потенциала на общата продукция на стоки и услуги, както и умерено строгата политика на бюджетни разходи“, се отбелязва в доклада на Централната банка. Според експертите на трезора, годишният темп на инфлация ще спадне под 10% през януари 2016.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *