Годишната среща на правителството и бизнеса бе едно голямо нищо

Г-н Стоев, какъв е коментарът ви за мерките за икономически растеж, оповестени на Годишната среща?
– Намирам за парадоксална риториката на управляващите. Фактите за икономическото лице на България са лоши. Ние падаме в световната класация за правене на бизнес, която се подготвя от Световната банка. Страната ни слиза с 2 позиции и заема 66-о място от общо 185. По някои индикатори като условия за започване на нов бизнес сме чак на 128-о място от същите 185. Жестоката истина е, че България не се подобрява като бизнес дестинация, а се влошава.
– Така че според вас акцентите на подобна среща на министрите с бизнеса трябва да са други. Какви?
– Имаме тежки нерешени проблеми. Сред най-големите е енергийният сектор. Там трябва да се направят спешни промени. Уж този пазар е либерализиран, но всъщност изобщо не е. И това е огромна пречка за компаниите. Те минават през високи препятствия, докато свържат една жица с друга. Обслужването на бизнеса от администрацията е под всякаква критика.
– Министър Дянков обеща подобрения в административното обслужване – по-малко чиновници, по-високи заплати.
– Хайде да не се лъжем! Три години и половина минаха от това управление, но администрацията не се промени.
– Какво според вас липсваше на тази среща?
– По принцип на мен ми липсва ясната дефиниция за ГЕРБ. Партията трябва да се определи дали е дясна, тоест дали ще работи за бизнеса. Или е лява партия, която ще подпомага социалните групи и ще преразпределя парите между всички.
– Нещо изненада ли ви?
– Да, неочаквано за мен позицията на бизнеса бе неочаквано плаха. Не се поставиха конкретни въпроси, нямаше критики. Това ме учуди.
– Изводите ви?
– Тази среща бе на общите приказки. Нищо конкретно не се каза, нула. Дори не може да се каже, че министрите се държаха популистки, защото дори и при такова поведение има някаква конкретика. Тази среща беше нищо. Управляващите се показаха пред камерите и микрофоните и не казаха нищо повече от общи приказки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *