Годишните приходи на групата „Софарма“ са над 1 млрд. лв.

Приходите на групата „Софарма“ за първи път преминават границата от 1 млрд. лв. през миналата година. Това показва консолидираният отчет, публикуван на фондовата борса.

Постъпленията от продажби са 1.016 млрд. лв., което е повишение с 16%, нарастване има при оперативната печалба с 25.4%, а при EBITDA – със 17.5%. Нетната печалба обаче се понижава с 16% до 46.05 млн. лв., като от компанията обясняват причината с „липсата на еднократни сделки, довели до изключително високи финансови приходи, каквито бяха налице през 2016 г.“. Тогава групата продаде цялото си участие в сръбската компания „Иванчич синове“, беше отразена и печалбата от придобиването на асоциираното дружество „Доверие обединен холдинг“.

Приносът на вътрешния пазар

Делът на продажбите на „Софарма“ в България има най-голям принос към общите на групата – 68%, и се увеличава с 9% спрямо 2016 г. По данни на компанията „Софарма“ заема 4% от общия обем на българския фармацевтичен пазар в стойност и 13% от продажбите в натурално изражение. Позициите на основните конкуренти на дружеството в страната са Nоvartis – 7% (4% в бр.), Roche – 6% (0.3% в бр.), Actavis – 6% (11% в бр.), става ясно от междинния доклад за дейността. Останалите продажби отиват предимно в Европа (30%) и 2% в други държави.

Разширението на дейността на компанията се вижда и от повишените разходи за материали – с 10 млн. до 92 млн. лв., и тези за персонал, където има и увеличение на възнагражденията. Към края на миналата година в групата работят 4689 души, което е ръст от 146, но то идва и от новите придобивки.

Придобиванията

През миналата година към „Софарма“ се присъединиха няколко дружества, сред които сръбското „Лековит“ и българската аптечна верига „Фармастор“. От компанията посочват, че тече процес на интеграция и на двете структури и постигането на синергия във всички направления на дейността. „Доверие обединен холдинг“ пък купи троянския производител на перилни и почистващи препарати „Веко“ за 8 млн. лв.

Така в групата на „Софарма“ освен едноименната компания влизат още 48 дъщерни дружества, пряко или непряко контролирани от нея, както и инвестиции в три съвместни и едно асоциирано дружество, информира в.Капитал.

През миналата година настъпи съществена промяна в акционерната структура на компанията – третият по големина акционер „Ромфарм компани“ намали дела си от около 18% до 7.52%. Основният дял в „Софарма“ остава в изпълнителния директор Огнян Донев чрез неговата „Донев инвестмънтс холдинг“ с 25.3% и „Телекомплект инвест“ (20.41%), в която той държи 48.5%.

„Софарма“ е и втората по-големина борсова компания с капитализация от 555 млн. лв. към петък, а преди нея е само ПИБ с 585 млн. лв.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *