Годишният доклад на ЕК за България ще бъде представен днес в Брюксел

Поредният годишен доклад на Европейската Комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас, който ще бъде представен днес в Брюксел, няма да съдържа препоръка за активиране на предпазни клаузи, но ще остави в действие мониторинговия механизъм. В текста ще бъде обяснено, че той не е ограничен във времето, и ще действа докато се постигнат убедителни резултати във всички наблюдавани области.
В България няма политическа подкрепа за справяне с организираната престъпност и корупцията по върховете, нито ясна стратегия, че преодоляването им е национален топприоритет. Има случаи на намеса в работата на съдии и прокурори, те от своя страна са твърде пасивни и не поемат инициативата да се самосезират – дори при очевидни случаи на корупция и връзки с престъпни структури, смята Европейската Комисия. Другите й критични оценки са свързани с неефективното и неравнопоставено прилагане на Закона за конфликт на интереси, със законодателните празноти, които подкопават работата на Комисията „Кушлев” и със Закона за амнистията, който може да освободи от отговорност хора, злоупотребили с еврофондове.
За преодоляването на всичко това Комисията препоръчва създаването на специални структури срещу престъпността и корупцията, преработване на остарения Наказателен кодекс и промяна на формализирания Наказателно-процесуален кодекс, разширяване на правомощията на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество и стриктно прилагане на закона за конфликт на интереси.
Текст от доклада гласи, че напредъкът на България в правосъдието и вътрешните работи ще помогне за по-бързото ни влизане в Шенген – българските власти обаче са поискали този параграф да отпадне, защото според тях двете неща не са свързани. Мониторингът, според тях, няма връзка и с Европейското финансиране – затова са поискали да падне и текста, в който се казва, че след негативния доклад за еврофондовете и блокирането на плащанията, е настъпила положителна промяна в подхода и диалога по тези проблеми. Третото основно искане, депозирано от българска страна, е да не се твърди, че напредъкът от последната една година трябва да се разглежда в светлината на ежедневните улични убийства.
Окончателният вариант на текстаще бъде приет на предстоящото днес заседание на Европейската Комисия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *