Големият кеш тласка пазарите нагоре

Акциите на Wall Street бяха почти без промяна в сряда, като инвеститорите очакват решението на ФЕД за основната лихва в САЩ.

Очаква се американската централна банка да остави ключовата си лихва на рекордно ниско ниво близо до нула, но инвеститорите се надяват на по-ясни индикации за това кога ФЕД може да повиши лихвите в бъдеще. Инвеститорите също така ще следят за още знаци относно силата на икономическото възстановяване в изявлението на ФЕД, кото ще бъде публикувано след двудневно заседание днес.

По-ниските лихви помогнаха за пришпорване на близо седеммесечното рали на акциите, отслабването на долара и предоставиха на пазара достъп до по-евтино финансиране за инвестиции. Пречката пред ФЕД е да се определи подходящо време за повишение на лихвите и излизане от някои стимулиращи програми. Ако правителството повиши лихвите твърде скоро, рискува да обърка възстановяването. Оставянето на лихвите ниски твърде дълго пък може да доведе до инфлация.

Основните индикатори на пазарите в цял свят скочиха с повече от 50% от началото на март и инвеститорите се притесняват, че акциите са надценени и силата на икономическото възстановяване все още е под въпрос.

Понеже се придвнижихме твърде много нагоре, има тенденция да се колебаем тук, казват анализатори.

Въпреки съмненията на инвеститорите, пробивите в ралито на фондовия пазар са няколко и са кратки. С толкова много кеш в системата и тъй като много инвеститори все още не са инвестирали средствата си, парите продължават да текат към пазара. Акциите затвориха на техните най-високи нива от 11 месеца насам във вторник, а Dow Jones е само на 200 пункта от ключовото ниво 10 000 пункта – ниво, което не е виждано от октомври.

През първия половин час днес Dow скочи с 0.1% до 9 838.26 пункта. Standard & Poors 500 добави 0.1% до 1 072.89 пункта, а Nasdaq беше нагоре с 0.3% до 2 152.31 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *