Големият проблем за бюджета са разходите, а не ниските приходи

Бюджетът започва с данъците, не с разходите – докато у нас е обратното, коментира в ефира на Bulgaria On Air Илия Лингорски, бивш заместник-министър на финансите.

Според него предвижданата данъчна хармонизация в рамките на ЕС може да се окаже предимство за страната ни.

„България е направила една много проста и прозрачна данъчна система – казва се плосък данък. При тази ниска ставка от 10% и с тази опростена система можем да се борим, да се аргументираме в Брюксел и останалите страни да станат като нас, а не ние като тях“, коментира Лингорски.

По думите му можем поне в това да сме добри и подчерта, че политиците следва да обясняват защо това е добре, вместо да се борят според „партизанските си интереси“ срещу плоския данък.

Лингорски коментира, че българската икономика расте много слабо и по думите му няма формална причина да се отива към свръхдефицит.

„Правилният контекст е, че големият проблем за бюджета са разходите, а не ниските приходи. Но политиката на правителството е да предложи още увеличаване на разходите“, посочи той.

По думите му урокът, който трябва да се научи е свързан с „изпускането на разходите“.

„На публиката беше представена една катастрофична картина около КТБ, която беше използвана за да се оправдават разходите“, заяви още Лингорски.

По думите му свръхдефицитът може да бъде избегнат като спре дълбаенето в „дупката на разходите“.

„Не е постижение да бъдем на дефицит под 3%, постижение е бюджетът да е балансиран. Това, което правителството отказва да приеме като политика. И не е ясно какви реформи ще се правят. Обещанието, че по-скоро няма да има дефицит догодина, не е окуражаващо. Малката икономика е стремеж към балансиран бюджет и малък дефицит“, коментира още Лингорски.

По думите му КТБ като казус не предполага по никакъв начин да се натоварва бюджетът. Той подчерта, че има много решения, включително и чрез БНБ, и чрез облигационни схеми, „без да се бърка в държавния бюджет“.

„Това, което би приела банковата система е качествени активи, които да застанат зад тези пасиви в банката. За съжаление посоката е все още да се натоварва бюджетът“, коментира Лингорски. „В България, когато имаме активи, го разменяме за пари, за да си купим неща. В останалия свят парите се използват за купуване активи“.

По думите му КТБ е била по-скоро рисков фонд, отколкото банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *