Големи банки: Помощ за Източна Европа

Шест големи европейски банки настояват пред служители на ЕС да се отпусне финансова помощ на някои страни от Източна Европа, съобщава агенция “Блумбърг“, цитирана от Ekipnews.
„Уникредит”, „Сосиете женерал”, „Ерсте груп”, „Райфайзен”, „Интеза Сан Паоло” и „KBC груп”, банки със сериозно присъствие в Източна Европа, поискаха да се изработи програма за Източна Европа, която предвижда европейските финансови институции като например Европейската банка за възстановяване и развитие да осигури заеми и гаранции за банките в региона.
Представители на ЕБВР заявиха, че провеждат разговори с финансовите институции и с длъжности лица на държавите, участващи в програмата, свързана с проблемите, които изпитват банките.
Освен това австрийският министър на финансите Йозеф Прьол ще се срещне следващата седмица с колегите си от Румъния, България, Хърватия и Украйна, за да представи европейски план, изработен от властите във Виена, за стабилизиране на финансовите системи в Централна и Източна Европа.
Според австрийския план държавите бенефициенти ще трябва да укрепят средствата си за защита в банковия сектор, като в замяна получат голяма помощ от страна на европейските финансови институции и от МВФ.
Четири от тези банки имат свои филиали и в България и те влизат в първите 10 банки по капитализация и активност на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *