Големи пакетни прехвърляния формираха оборота на БФБ

Търговията на родния капиталов пазар днес бе доминирана от големи пакетни прехвърляния по позициите на няколко компании, които допринесоха за формиране на дневен оборот на стойност от 3.35 млн. лева.

При слаби изменения в пазарните си оценки водещите места в днешния ден заеха емисиите на „Фазерлес” АД, „Монбат” АД, „Адванс Терафонд” АДСИЦ, „Стара планина Холд” АД, „М+С хидравлик” АД, „Индустриален Капитал Холдинг” АД и „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

С по-забележим ръст деня завършиха акциите на „Арома” АД, които поскъпнаха с 6.33% до 1.04 лева за един брой, докато книжата на „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ отстъпиха с един процент.

Основните борсови измерители не регистрират забележими изменения, като SOFIX приключва седмицата на ниво от 500 пункта.

Активността в сегмента за компенсаторни инструменти днес остана ниска като земеделските бонове леко отстъпиха до 61 стотинки за лев номинал.

Щатските фондови борси отвориха с резки повишения днес, след като данните за заетостта в САЩ показаха спад на безработицата през април след малко по-разочароващите данни през предходния месец. В Европа също отчитаме доста силни резултати и сесията е на път да завърши с най-голямото дневно повишение от януари насам, благодарение на убедителната победа на консерваторите във Великобритания на изборите вчера.

Българска фондова борса продължава да държи своя познат курс и през месец май. Ниската ликвидност и колебливото представяне на родните акции остават характерни за търговията у нас, като излизането от настоящата ситуация е трудно предвидимо. Интерес за родните инвеститори в момента ще представляват решенията за разпределението на дивиденти за 2014 година, които могат да предизвикат по-сериозна търговия по отделни позиции. Евентуално раздвижване на този етап, обаче, е по-вероятно да дойде от политически решения, отколкото от икономически фактори.

В сряда можем да очакваме данни за индексите на потребителските цени за месец април, както и експресни оценки за брутния вътрешен продукт за първите три месеца от годината. В края на седмицата Националният статистически институт ще ни предостави и поредица от данни за първото тримесечие на годината, а именно статистика за наетите лица и средната работна заплата, доходите, разходите и потреблението на домакинствата, както и наблюдение на работната сила.

В последния ден от седмицата Българска народна банка ще публикува най-актуалните данни за потока от преки инвестиции, платежния баланс, външната търговия, реалният ефективен валутен курс и лизинговите дружества.

На международните борси инвеститорите остават предпазливи относно евентуална корекция на ръстовете от началото на годината, а към това можем да добавим и някой от слабите макроикономически индикатори в последно време. В резултат търговията на най-големите борси в последно време е по-колеблива. Тази седмица в сряда ще видим данните за брутния вътрешен продукт в еврозоната, а още днес ще разберем решението на английската централна банка относно лихвения процент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *