Голям интерес към програма за ферми за охлюви

Над 100 пенсионери са подали молби за безплатно изграждане на охлювъдни ферми в Националния охлювъден клъстер. „При нас дойде 89-годишна баба, която поиска да се включи в този високодоходен бизнес“, каза Симона Моллова, главен консултант на НОК -земеделско сдружение с нестопанска цел.
Поради огромния интерес срокът за подаване на документи се удължава до края на месеца. Кандидатите трябва да са работоспособни пенсионери, да имат собствена земя с вода и ток в парцела или в непосредствена близост и да получават под 250 лв. пенсия.
По „Партньорската програма“, съвместно с банка и застрахователно дружество се предвижда тази година да се създадат даром поне 10 ферми на млади пенсионери. Схемата на разпределение на доходите е точно определена. 30% ще бъдат изплатени веднага след прибирането на реколтата в брой или по банкова сметка на фермера.
Други 30% ще бъдат внесени в банка – партньор на НОК , като същите няма да могат да бъдат теглени 10 години , а на всеки три или шест месеца, банката ще изплаща лихвите по тях. Останалите 40% ще бъдат внесени в застрахователно дружество, при определени условия и срок, с което пенсионерът ще започне да получава месечна доживотна рента.
Очакваните добиви са от 4 до 6 тона от декар. В зависимост от качеството и избраната технология цената варира от 6 до 30-40 евро за килограм, което означава поне 30 хил. евро от декар при добро отглеждане. Инвестицията е между 5 и 7 хиляди евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *