Горанов:Очакваме 3.5 млрд.лв. дефицит

Предварително предвидените ръстове в бюджета няма да се реализират, затова сме изработили три сценария, гледаме да сме подготвени максимално с фискални буфери. За фискална рамка предлагам намаляване на приходите с 2,440 млрд. лв. и увеличение на разходите с 1,070 млрд. лв. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.Горанов:Очакваме 3.5 млрд.лв. дефицит.

Няма кой да спре бюджетния разгул на Борисов и Горанов | glasove ...

Предложили сме увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, като общия размер на очаквания дефицит в бюджета за 2020 се очаква да достигне 3,5 млрд. лева или около 3% от БВП. Ако към дефицита добавим 700 млн. операции по финансирането, тогава се очертава допълнително финансиране в размер на 4,2 млрд. лв. над предварителните разчети, добави Горанов, информира economynews.bg.

За да осигурим допълнителни фискални буфери, ако този сценарий се окаже малко консервативен, предлагаме и увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. – тоест 7,8 млрд. нов потенциален дълг, уточни Горанов.Горанов:Очакваме 3.5 млрд.лв. дефицит.

Горанов: Бюджет 2016 дава възможности да изпълнява основните си ...

Очакванията са че растежът няма да е такъв, какъвто се очаква. В момента не отчитаме рецесия, но инвестиции и потребление са поставени пред изпитание, каза още финансовият министър.

Искаме да гарантираме, че държавата може да поддържа основните си функции. Продължавам да смятам, че консервативно планиране и добрата фискална политика в последните години дават възможност. Но съм длъжен да предложа сценарий ако нещата отидат в по-негативна посока. Защото ако се окажем в ситуация, в която трябва допълнително да се реагира, трябва да имаме готовност по линия на фискалните буфери и по линия на финансиране на системите. Затова предлагаме днес на НС тези изменения, обясни Горанов.

БСП vs ГЕРБ за Бюджет 2020: Устойчиво изоставане или устойчив ...

Най-негативният сценарий, който разглеждаме е спад на икономиката с 3%. Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и да продължи и през 2021 г. Намалението на макроикономическите показатели се проявява във всеки един от факторите по отношение на потреблението и инвестициите. Ограничителните мерки и неяснотата за бъдещето ще накарат някои хора да ограничат своето потребление. Предложили сме да работим с най-негативния сценарий, за да се подготвим за най-тежката ситуация, добави още финансовият министър. /БГНЕС

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *