Горанов: Великденските добавки няма да са за всички пенсионери

Няма да има великденски добавки за всички пенсионери. По-добре да дадем на най-бедните, отколкото да дадем на всички. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Той посочи, че добавката, коятобългарите с най-ниска пенсияще получат ще е съпоставима със сумата, която получиха преди Коледа. В петък правителството одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., катопенсионерите с най-ниски пенсии ще получат по 40 лв. за Великден.

Що се отнася до ниските доходи на хората, Горанов коментира, че обществото трябва да си подреди социалните системи, за да подготви хората за новите реалности. На въпрос на как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това ще си плати сметките “докъдето стигне” за ток и парно.

Финансовият министър коментира и новия дълг, който правителството предстои да вземе и подкрепата на ДПС при гласуването на дълга от 16 милиарда лв. в парламента.

„Не сме взели никакви пари ине сме сключили никакъв договор за дълг. Ние сключихме посреднически договор, който не ангажира България с нищо“, коментира Горанов.

Той добави, че за 2015 година страната ни има да плати задължения за около 7 млрд. лв. До 31.12.2017 година България трябва да плати приблизително oбщо12 млрд. лв. стари задължения. Ако към тези 12 милиарда лева се добавят и прогнозираните дефицити сумата ще достигне 18 милиарда лева.

„ДПС са се докарали, че никой да не иска да се докосне до тях, защото след тях се превръща в политически труп. ГЕРБ няма никаква вина за това, а и не иска да я сполети съдбата на партиите, които са се приближавали много близо до ДПС”, каза още Горанов.

Той коментира и случая с КТБ, като заяви, че до обявяването на банката в несъстоятелност е възможно да се правят различни сделки, които да прекъсватвръзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея.

Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *