Горанов: Не можем да оповестим доклада за КТБ, поверителен е

Докладът на AlixPartners – международната фирма, наета да разследва източването на Корпоративна търговска банка, е поверителен. Записано е в договора, който тя е сключила със синдиците. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на финансите Владислав Горанов.

Изказването му бе по повод депутатска подписка с искане за прозрачност, която му бе връчена от народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Министърът съобщи, че ако информацията, предоставена на синдиците на КТБ от фирмата AlixPartners бъде оповесетна публично,България ще дължи неустойки за нарушаване на договора.Освен това, по думите му, не е възможно докладът да бъде внесен в секретното деловодство на парламента, каквато е друга идея на депутатите, защото той не представлява класифицирана информация.

Горанов каза, чечасти от доклада могат да бъдат оповестени, но само след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила.След това допълни, че самият той все още няма информация за съдържанието на доклада.

Министърът предложи заедно с двамата депутати да се срещнат със синдиците и заедно да обсъдят под каква форма и в каква степен да бъдат оповестени данните. „Ако сте съгласни, с мое и ваше участие да организираме среща със синдиците и да преценим как да структурираме информацията и кава да е, за да я покажем на обществото,“ предложи министърът на Димитров и Славов.

Двамата депутати настояваха във въпроса си да бъде публикуван поне списъкът на замесените лица и фирми, защото измежду тях може да има влиятелни публични фигури, овластени да взимат решения по този казус.

От AlixPartners обявиха, че саготови с доклада в началото на октомври.Синдиците на КТБ имаха един месец, за да се запознаят с предложенията на международната фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *