Гордън Браун е обвинен в прикриване на информация

Торите обвиниха Гордън Браун, че е прикрил реалното състояние на публичните финанси, след като изтекли от финансовото министерство документи показаха, че растящите лихви по държавния дълг и харчовете за социално осигуряване могат да наложат най-големите съкращения на разходите от 70-те години насам.
Растящото бреме на това, което Браун нарече „цената на социалния срив“, е накарало министерството да прогнозира през април, че ведомствените бюджети в следващия цикъл ще трябва да бъдат орязани с 8,6% в трите години до 2014-а, което е доста над предните изчисления.
Дейвид Камерън заяви, че изтеклата информация е опровергала заявеното от Браун пред Камарата на общините през юни: „Единствената партия, която предлага намаляване на държавните разходи, е Консервативната.“ Задоволството му от изравянето на документа обаче повдига неудобни въпроси и за торите, които обещаха още по-дълбоки и бързи съкращения от тези на Браун.
Според Института за фискални изследвания (ИФИ) от разкритията става ясно, че преодоляването на дупката в публичните финанси вероятно ще наложи заличаване на гордото политическо завещание на Браун, който в последното десетилетие увеличи държавните разходи. Документите правят изненадващо мрачни прогнози относно харчовете за социално осигуряване и приемат, че разноските за обслужване на раздуващия се държавен дълг ще скочат с почти 50% между 2010 г. и 2014 г.
Говорител на Браун отхвърли твърденията на торите, че премиерът е подвел парламента, макар на пръв поглед реториката му да противоречи на непубликуваните документи към априлския бюджет.
На база сметките на финансовото министерство ИФИ изчислява, че ако Камерън изпълни обещанието да запази разходите за здравеопазване и външна помощ, трябва да намали парите на останалите ведомства с 14% само за да покрие съществуващите държавни планове. Освен, разбира се, ако не вдигне данъците. Това значи разходи от £54 млрд. в днешни пари, което е бюджетът на девет министерства.
Ако Камерън се придържа към позицията за още по-сериозно редуциране на дефицита от £175 млрд., той ще се доближи до ефекта на съкращенията, наложени на Великобритания от МВФ през 70-те години. Лидерът на торите избегна въпроса как изтеклата информация ще се отрази на плановете му за разходите, но може би Браун е подценил амбициите на Камерън за икономии, когато го нарече „господин 10%“.
Финансовият министър Алистър Дарлинг разпореди разследване на случая с изнесените документи, нанесъл пореден удар по реномето на правителството. А Браун призна в реч пред конгреса на профсъюзите, че и лейбъристите ще бъдат принудени да прибегнат до съкращения. По-рано ИФИ изчисли на база публикуваните от министерството данни, че ще е необходимо намаляване на ведомствените разходи със 7%.
Новите разкрития показват, че Дарлинг смята да отмени голяма част от ръста на ведомствените разходи, въведен от Браун след финансовата 1998-99 г.
Като не взема предвид ефектите от икономическия цикъл, ИФИ изчислява, че ведомствените разходи са нараснали като дял от националния доход с 5,9 процентни пункта между 1998 г.-1999 г. и 2009 г.-2010 г. „Почти три четвърти от този ръст ще бъде премахнат до края на следващия цикъл през 2013 г.-2014 г.“, казва институтът. Всички увеличения в разходите, въведени от Лейбъристката партия, ще бъдат заличени в идните години, ако правителството реши да преодолее останалата част от дефицита със свиване на харчовете, а не с по-високи данъци.

Джордж Паркър ,Джийн Ийгълшем, Крис Гайлс
„Файненшъл таймс“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *