Гордън Браун реже заплатите по високите етажи с 20 на сто

Британският премиер Гордън Браун обяви днес, че планира да намали с 20% заплатите на най-добре платените правителствени служители през следващите три години като част от опита му да свие бюджетния дефицит, предадоха световните агенции.
Браун представи днес програма, чиято цел е да намали с 3 милиарда британски лири текущите разходи на правителство през следващите четири години или с три милиарда повече, отколкото се предвиждаше в предишния бюджет.
Споменавайки културата на излишъците, Браун заяви, че заплати от над 150 000 британски лири годишно (165 000 евро) и бонусите за допълнителна дейност, превишаващи 50 000 лири ще трябва в бъдеще да бъдат одобрявани от съответните министерства, а техните получатели – публично обявявани. Организациите, които прахосват държавните пари ще бъдат заклеймявани на висок глас.
Според Браун намаляването с 20 на сто ще позволи да се икономисат 100 милиона лири годишно, с които могат да се финансират четири нови училища или 10 нови медицински центъра всяка година, или да се дадат заплати на 3200 медицински сестри или на 2200 учители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *