Гордън Браун ще представи черен списък на офшорните центрове

Британският премиер Гордън Браун ще представи черен списък на опасните офшорни центрове в навечерието на важната среща на Г20 в Лондон следващия месец, съобщава британският вестник „Обзървър“.

Очаква се списъкът да включва офшорни цетрове, свързани с Великобритания, сред които са Кайманските острови и Бермудите.
Мярката се определя като радикално отдалечаване от историческата позиция на премиера относно защита на превъзходството на британската индустрия на финансовите услуги. Тя също е опит за контриране на нарастващите критики от страна на Франция и Германия за това, че Лондон, като Швейцария, се явява препятствие за постигането на прозрачност в финансовата система.

Предполага се, че правителството е разбрало необходимостта от световното регулиране на така наричаните тайни юрисдикции и признава, че настоящата система на двустранен обмен на информация не допринася за финансовата стабилност.

Решението на Браун бе оповестено, след като миналата седмица министърът на финансите на САЩ Тим Гейтнер потвърди, че президентът Барак Обама ще подкрепи акта за злоупотреба с офшорните зони, който скоро ще бъде внесен за разглеждане в Конгреса. Германия планира да предприеме аналогични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *