Горките: без лалета и сьомга заради вулканичния прах

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В Ню Йорк останаха без цветя

Вулканичният облак над Европа вече пети ден поред парализира въздушния транспорт. Това усещат и магазините в много страни по света – изведнъж им липсват пресни зеленчуци, риба, цветя и какво ли още не.

 

 
Природните катаклизми могат бързо да превърнат ползите от глобализацията в недостатъци. Изригването на вулкана в Исландия и затварянето на въздушното пространство над голяма част от Европа блокира не само пътническия, но и товарния въздушен транспорт. Редица стоки, които се транспортират само по въздуха – като лекарства, цветя, зеленчуци и плодове, не могат да достигнат крайната си цел.
Ами сега?
Последиците вече са осезаеми – например в Ню Йорк. В редица ресторанти и магазини се усеща липсата на сьомга и цветя – а това са само две от стоките, които се внасят от и през Европа. В цветарския квартал на Ню Йорк петъчните доставки от Холандия се чакат с нетърпение. Лалета, божури, нарциси и стотици други видове цветя се внасят по въздуха, а дистрибуцията им започва още в събота сутринта. Този уикенд обаче много сватби в Ню Йорк трябваше да минат без холандски цветя. Факт, който не радва цветарските магазини, защото именно в края на април сватбеният сезон влиза в разгара си.
Bildunterschrift: И сьомгата не може да „прескочи“ до Америка заради вулканичния прах
И рибните доставчици в Ню Йорк са изправени пред предизвикателството да намерят достатъчно сьомга. Проблемът е, че най-големите европейски износители на сьомга като Норвегия, Шотландия или Шетландските острови, са засегнати от забраната за летене. По ирония на съдбата сьомга може да се внася само от Исландия, тъй като ветровете са отвели вулканичния прах – полетите от островната държава са вече възможни.
И британските хранителни вериги са изправени пред опасността от недостиг на стоки – става дума за екзотични плодове и зеленчуци като папая, смокини или кокосови орехи, лекарства, цветя, но и дрехи. Въздушният транспорт на стоки към Великобритания представлява 25 процента от вноса към Острова. Според британската Асоциация за товарни транспорти последиците за бизнеса, но и за потребителите ще станат по-осезаеми, ако вулканичният облак продължи да се разпростира над Европа.
Безсилни пред вулканичния прах
Bildunterschrift: Компонентите на вулканичния облак са извънредно опасни за всички отвори на самолета
Това се дължи и на факта, че през последните месеци много дистрибутори наблегнаха на вноса по въздух, за да избегнат покачващите се разходи за морския транспорт. Освен това въздушният транспорт позволява на веригите да реагират бързо на търсенето и им спестява излишните разходи, свързани със залежаването на стоки по складовете. Но, както стана ясно сега, и въздушният транспорт си има недостатъци. Дори да се отмени забраната за полети над Великобритания, за нормализирането на товарния транспорт ще са необходими поне 48 часа, казва представител на британска логистична фирма.
 

 

Благородна Григорова,  Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *