Горна Арда стартира до 2014 година

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол, цитиран от БНР.
Инвестицията ще е на стойност 400 милиона евро. Проектът върви по график. Не по-късно от 2014 година, всички строителни разрешения, проекти, графици и документи ще бъдат готови, допълни още Плевнелиев.
От другата страна Ервин Прьол заяви, че Долна Австрия е заинтересована проектът „Горна Арда“ да се подготви добре и да започне по график. Генералният директор на австрийската енергийна компания И Ви Ен, която участва в проекта, е уверил Плевнелиев и Прьол, че проектът върви по график.
Енергетиката и транспортът са част от потенциалните сфери на сътрудничество между България и Австрия. Плевнелиев и Прьол са обсъдили и сътрудничеството по река Дунав.
Припомняме, че на 19 юли 2010 година във Виена, в присъствието на премиера Бойко Борисов, беше подписано акционерно споразумение между EVN и НЕК, с което бе поставено реалното начало на създаването на смесена българо-австрийска компания, която да изгради и експлоатира хидрокаскадата. Споразумението предвижда EVN да притежава до 70 на сто от компанията.
Според предварителните планове се очаква строежът на съоръженията да завърши 4 години по-късно. При осъществяването на строителните работи по обектите, включени в каскада „Горна Арда”, се очаква да бъдат ангажирани около 2500 души – предимно специалисти в областта на язовирното проектиране и строителство.
Каскада „Горна Арда” ще даде значителен тласък за развитието на местната икономика в областите Смолян и Кърджали.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *