Горчивият гръцки хап

Горчивият гръцки хап

Евросъюзът трябва да поеме отговорността за грешките си

Цяла Европа размахва пръст на Гърция заради кризата, в която страната хвърли еврозоната. Само че виновните за този срив са не само в Атина. Виновен е и Европейският съюз, който години наред се преструваше на сляп.

Гръцката криза се отразява на целия свят. Никой не е очаквал, ченестабилната бюджетна политика на малката държава може да натовари до такава степенфинансовите пазари. При това кризата можеше да се предвиди,немалка вина за нея имат европейските партньори на Атина.

Мълчанието на Брюксел
Още през 1990-те години специалистите предупредиха, че приемането на една страна с такъв държавен дълг в еврозоната е доста рисковано. При това гръцкото правителство представи манипулирани статистики, което беше един вид публична тайна. ЕС се направи, че не забелязва този факт, защото влизането в еврозоната беше повече политическо, отколкото икономическо решение.
Евросъюзът няма избор – намесата е неизбежна

Предположението, че в еврозоната различните нива и структури ще се уеднаквят от само себе си с времето, беше чиста илюзия от самото начало. Всъщност еврото дори задълбочи различията. Съблазнени от липсата на обменен курс и от ниските лихви, придобили смелост порадинепрестанния милиарден поток от Брюксел към Атина, гърците си позволиха заможен живот, който би бил немислим по времето на националната парична единица – драхмата. Алармиращи сигнали имаше през цялото време, но те бяха игнорирани: висока инфлация, бюджетен дефицит. А Европа се правеше, че не вижда.
Въпреки катастрофалния срив, усетен далеч извън пределите на Гърция, Атина продължава да твърди, че ще се справи сама с кризата.В Брюксел сякаш са съгласни. Но развитието на финансовите пазари говори съвсем друго. Гърция се нуждае от кредит в размер на 54 милиарда евро само за настоящата година. Гръцкият финансов министър обяви обаче, че би било „катастрофално“ да приеме кредита при сегашните условия за отпускане на заем.
Който каквото си надроби
Европейските партньори нямат друга алтернатива, освен да се намесят и да подкрепят Атина. Възможностите са няколко – сред тях са отпускането на кредит с ниска лихва или помощ от всички 16 държави от еврозоната, както предложи наскоро и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Срещу последното се обявиха няколко европейски страни, сред които и Германия. По-вероятно е обаче да им се наложи да преглътнат този залъки да отстъпят. В крайна сметка и те се правеха, че не виждат манипулираните статистики, с коитоГърция бе приета в еврозоната. С други думи – ЕС носи част от вината за гръцката криза и сега трябва да си понесе последствията, а и отговорностите.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *