Готви ли Иран „бургаски“ атентат за Лондон?

Щом Израел изпраща агенти на Шин Бет със специална мисия в Лондон, а Скотланд Ярд и Мосад са мобилизирали всичките си капацитети, значи нещата са сериозни. Израел се опасява от атентат срещу израелските спортисти по време на Олимпийските игри в Лондон, поръчан от Иран, пише вестник „Сънди таймс“, цитиран от Франс прес.
Ще се повтори ли Мюнхен 1972?
Скотланд Ярд и британските разузнавателни служби са направили преоценка на заплахата за израелската делегация след самоубийствения атентат на 18 юли срещу автобус с израелски туристи в България, а израелското правителство е изпратило агенти на службата за вътрешна сигурност Шин Бет да пазят олимпийската делегация, съобщава неделното издание. Израелското разузнаване Мосад на свой ред е изпратило в Европа екип с кодово име „Байонет“ за издирването на група предполагаеми терористи, заподозрени, че работят в тясна връзка с Иран и Хизбула. Специално звено за интервенция на иранския корпус на Революционните гвардейци е вербувал няколко европейци, приели исляма – двама от Германия, един швед и двама британци, твърдят експерти по сигурността, цитирани от вестника.
 

Атентатът в Бургас засилва опасенията от нов терор

Бомбеният атентат, при който загинаха шестима в българския черноморски курорт, засили опасенията от повторение на атентатите, извършени от палестински терористи по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато бяха убити 11 израелски спортисти и треньори. Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди Олимпийските игри, е мъж, разполагащ с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, който избягал след атентата в България. Българската полиция, ЦРУ, ФБР и Интерпол се опитват да идентифицират атентатора камикадзе, който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса в Бургас при атентата, преценен от американците като „характерен“ за Хизбула, пише „Сънди таймс“.
Бургаският атентатор е останал поне седмица в България
Информациите, че атентаторът от Бургас може да е имал съучастник, междувременно бяха потвърдени и от министър Цветан Цветанов. Засега службите по сигурността нито отричат, нито потвърждават предположението, че извършителят на нападението е влязъл в България от Румъния, писа през почивните дни германският вестник „Ди Велт“.
 

Архивна снимка на хеликоптера, в който по време на Олимпиадата в Мюнхен 1972 загинаха 11 израелски спортисти, взети за заложници от палестински терористи

Той цитира източници от службите за сигурност на Израел, САЩ и България, според които експертите проучват 3 горещи следи: Израел продължава да е твърдо убеден, че атентатът в Бургас е извършен от ливанската Хизбула с активното съдействие на Иран; българската страна проучва версията, че зад атентата стоят или Ал Кайда или турски терористи, които си отмъщавали на Израел за акцията на израелските командоси срещу турския кораб „Мави Мармара“, натоварен с помощи за Газа, при която преди 2 години бяха убити 8 турски граждани; американски експерти по сигурността пък не изключват атентаторът от Бургас да е бил част от активна терористична клетка, действаща на територията на България и подкрепяна от Иран.
Засега е сигурно, че извършителят на атентата на бургаското летище е останал най-малко 4 дни в България. Възможно е обаче да е пребивавал и повече от седмица в страната, преди да извърши нападението. Според прокуратурата в Бургас той е пътувал между Равда и Поморие, където е направил безуспешен опит да наеме кола под наем след като собственикът на фирмата се е усъмнил в документите на клиента.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *