Готвят нов закон за ипотеките

Нов Закон за ипотечното кредитиране, който е в унисон с приетата през март 2014 г. евродиректива, се очаква да бъде приет най-вероятно до пролетта, научи “ Монитор „.

Според депутата от ДПС Йордан Цонев, член на комисията по бюджет и финанси на парламента, проектът за новия закон за ипотечния кредит се готви от БНБ. „Със сигурност до пролетта ние трябва да го приемем“, категоричен е той.

Тихомир Тошев от „Кредит център“ смята, че основните неща в новия закон ще са нормативите, регламентиращи работата на кредитните посредници. По думите му така хората ще са по-сигурни, ползвайки услугите им, и това ще им носи ползи.

Най-характерното за кредитния пазар през миналата година бе отпадането на таксата за предсрочното погасяване за ипотечните кредити, както и на други две такси – за усвояване и управление. Беше въведено задължението лихвата да се формира с пазарен индекс, върху който да се начислява надбавка. Това доведе до промени на пазара. Структурата на предлаганите кредитни продукти вече е по-различна.

„Законовата промяна реално не донесе ценова промяна на кредитите“, смята Тошев. „Отпадането на таксите при някои банки доведе до повишаване на лихвата и в общи линии цената на кредита се запази. От началото на годината обаче се затвърди тенденцията за спад на лихвите по ипотеките, но търсенето не се увеличи. Появиха се и нови кредити като например тези с ограничена отговорност, когато кредитополучателят губи само ипотекирания имот и не му се налага да доплаща, ако пазарната му стойност в момента на вземането от банката е по-ниска „.

Според консултанта политическите промени и проблемите около КТБ накараха хората да са по-предпазливи при взимането на кредит.

По думите му през 2014 г. повече хора разбраха какво е ГПР и че той е основният показател за цената на кредита.

„Те са настроени повече да спестяват, отколкото да задлъжняват. Ако се налага, гледат да плащат по-ниски месечни вноски, които не са рискови за доходите им. Може би това ще продължи и догодина. Други рискуват и теглят ипотека между 70% и 85% от цената, като собствените спестявания ги използват след това, за да довършат купения на шпакловка и замазка апартамент. Най-често ползваната ипотека за готово за живеене жилище е между 60% и 75% от цената „, допълва Тошев.

За 2015 г. лихвите по ипотеките ще са между 4,5% и 7,5%, прогнозират от консултантската компания. Очаква се ръст и в кредитите за строителство на жилищни проекти, което отчасти ще увеличи и офертите за финансиране на по-ранен етап на строителството на купувачите на недвижими имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *