Готвят нов закон за потребителски кредит

Ще бъде изготвен нов закон за потребителския кредит. Товасъобщи Емил Алексиев, директор на Дирекция „Защита на потребителите“ към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на форума „ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция“.

Изготвянето на новия закон за потребителския кредит се налага, заради въвеждането на новата европейска директива в тази област.
Новият закон ще бъде подготвен след не повече от месец, уточни Емил Алексиев. Следващата година пък ще бъдат направени изменения в Закона за защита на потребителите.
Емил Алексиев посочи още, че синхронизирането на българското и европейското законодателство в областта на защитата на потребителите е процес, който не спира във времето и е непрекъснат.
Европейска директива за потребителския кредит, която важи за кредити от 200 до 75 000 евро, дава право на потребителите да се откажат от договора за кредит в срок от четиринадесет календарни дни. Новият закон ще задължи и кредиторът ще да правят оценка на кредитоспособността на потребителя въз основа на достатъчно информация от потребителя и на справка в съответната база данни.
Законопроектът вече е подготвен, каза Емил Алексиев.
„ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция“се организира от създателите на онлайн центъра за оплаквания Izlugan.com и Превент Холдинг и с изключителната подкрепа на еврокомисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *